Bolivinė balanda – ir grožiui, ir sveikatai

Bolivinė balanda naudojama ne tik maisto ruošyboje, tačiau ir kosmetikoje. Tiesa, galima pastebėti, kad reguliariai vartojama bolivinė balanda veikia tarsi makiažo priemonė, kadangi augalas aprūpina organizmą reikalingais mineralais, kurie padeda  atrodyti puikiai: džiaugtis elastinga oda bei ilgais plaukais. Bolivinė balanda žinoma daugiau nei 6000 metų, tačiau atrodo, kad iki šiol neįmanoma pasakyti visų šio augalo gydomųjų savybių, kurios labai naudingos žmogui. Balanda kartais vadinama kynva, taigi, tai tas pats augalas, kuris labai dažnai valgomas atsibodus ryžiams bei kuskusui, tačiau norint kažko skanaus.

Bolivinė balanda: nauda

Kynva naudojama dėl labai skirtingų priežasčių ir pasidomėjus – kodėl žmonės pradeda ją vartoti, dažniausiai visi įvardija skirtingas priežastis. Didelis privalumas, kad norint susitvarkyti vieną problemą, pavyzdžiui, gauti daugiau amino rūgščių dėl gražios odos, greta to susitvarko ir kitos problemos. Paprasčiausiai šis augalas turi labai daug naudingųjų savybių, kurios paskatina vertinti, džiaugtis bei skanauti, kadangi iš jos arba su ja pagaminti patiekalai tikrai labai skanūs.

  • Balanda turi naudingųjų riebalų, kurie padeda Jūsų organizmui tinkamai funkcionuoti. Jeigu gyvuliniai riebalai dažniausiai labai apsunkina, tai augaliniai – labai geras pasirinkimas. Kartu su riebaliukais, kurie naudingi Jūsų organizmui, gausite ir reikalingą ląstelienos kiekį, kuris yra tarsi statomoji organizmo medžiaga.
  • Balandoje yra labai daug geležies, tad ją vartoti rekomenduojama tiems, kurie serga anemija. Kadangi šiais laikais daugelis žmonių savo mitybai skiria labai mažai dėmesio, tokių papildomų produktų vartojimas, kurie turi daug geležies – labai rekomenduojamas. Bent jau kartą į savaitę po vieną dubenėlį ir niekada nesusižinosite ką reiškia mažakraujystė.
  • Kalis, kalcis ir cinkas yra reikalingi ne tik žmogaus sveikatai, tačiau ir jo išvaizdai. Kai trūksta šių medžiagų dažniausiai skilinėja nagai, lūžta plaukai, oda būna neelastinga ir nebe tokia graži. Į kasdieninę mitybą įtraukus balandos – pavyks ne tik geriau jaustis, tačiau ir gražiau atrodyti.
  • Dar šiame augale galima rasti ir vitamino B, kuris užtikrina, kad žmogaus centrinė nervų sistema funkcionuos tikslingai. Kartu su B vitaminu randamas ir E vitaminas, kuris reikalingas mūsų odai. Būtent E vitaminas užtikrina odos elastingumą bei patrauklią spalvą.
  • Šis augalas gali didžiuotis turintis ir labai daug skaidulinių medžiagų.
  • Tai puikus baltymų šaltinis. Ne veltui dažnai balanda rekomenduojama vegetarams ir veganams, kurie turi pasirūpinti, kad pavyktų gauti užtektiną kiekį baltymų (visavalgiai didžiausią kiekį gauna su mėsa). Taigi, net ir valgant kartą per savaitę galite būti tikras, kad Jūsų organizmas bus aprūpintas reikalingomis medžiagomis, tad puikiai jausitės.

Bolivinė balanda yra tikras vitaminų šaltinis. Balandoje yra 15 % baltymų, 5 % riebalų, 60 % krakmolo, 4 % celiuliozės, 4 % pelenų ir t.t. ir padeda nuo gripo.

Bolivinėje balandoje nėra gliuteno, kuris šiais laikais įvardijamas kaip vienas didžiausių alergenų. Jo rekomenduojama vengti ne tik tiems, kurie turi alergiją, tačiau visiems, kurie nori būti sveiki. Žinoma, mažos dozės nebus kenksmingos, tačiau verta dažniau valgyti tokius maisto produktus, kuriuose gliuteino kiekis yra mažas arba jo nėra. Šis augalas taip pat išsiskiria tuo, kad jame labai mažai cukraus, tad balandą gali valgyti ir tie, kurie serga cukriniu diabetu. Ji nebus žalinga, neaugs svoris. Ne veltui šis augalas labai dažnai valgomas tuomet, kai norisi sumažinti kūno apimtis. Bolivinė balanda dieta yra labai rekomenduojama. Žinoma, tokiu atveju balanda turi būt suderinama su kitais maisto produktais bei fiziniu aktyvumu, kad žmogus ne tik mestų svorį, tačiau taip pat ir išliktų sveikas bei puikiai jaustųsi. Bolivine balanda kalorijos – 100 ml. – 356 kcal. Taigi, galite suvalgyti didelį kiekį. Jausitės sotus, o kalorijų suvartosite mažai.

Ligos gydymas naudojant balandą

Paskutiniai tyrimai rodo, kad bolivinė balanda padeda labai puikiai išgydyti įvairias ligas, kurios yra susijusios su uždegimais. Įdomu tai, kad pirmiausia balanda buvo šeriama gyvuliams ir taip bandoma sumažinti nemalonius uždegimo simptomus. Vėliau, pamačius labai puikius rezultatus, ji buvo pradėta naudoti ir savo reikmėms, ją pradėjo valgyti žmonės. Ne tik dėl gerųjų savybių, kurios buvo pastebėtos vėliau, tačiau taip pat ir todėl, kad šis grūdinės kilmės augalas gali padėti panaikinti nemalonius uždegimo skausmus ir tuo pačiu kovoti ne su padariniais, tačiau su problema iš esmės. Žinoma, geriausia valgyti dar tuomet, kol nekilo problemų su sveikata. Tokiu atveju jų ir kelis. Tačiau jeigu problema jau čia – rekomenduojama papildomai, greta vaistų, vartoti ir šį augalą, kuris leis valgyti ne tik skaniai, tačiau ir sveikai.

Bolivinės balandos paruošimo būdas

Bolivinė balanda kaina yra maža, o perkant didesnį kiekį visada pavyks sutaupyti. Paruošti bolivinę balandą nėra sunku. Gaminimas labai panašus kaip ir ryžių, tad reikia virti labai trumpai. Svarbiausias procesas vyksta garinimo metu. Paimkite vieną kruopų dalį ir sumaišykite su dvejomis dalimis vandens. Kai kurie naudoja sultinį, tačiau nepamirškite, kad pastarasis turi būti ekologiškas ir liesas. Tik tokiu atveju pavyks gauti balandos teigiamąsias savybes (ypač tokiu atveju, kai laikotės dietos).

Garinimo metu stebėti rezultatą reikia įvertinus balandos poziciją. Galiausiai ir tinkamai paruošta balanda dažniausiai atrodo tarsi spiralės formos. Tai reiškia, kad ji jau galutinai išsišutino ir laikas ją valgyti. Pervirimas toks pat negeras kaip ir per trumpas virimo laiko tarpas.  Užvirus vandenį suberkite balandas, pavirkite 10 minučių, tuomet išjungus ugnį uždėkite dangtį ir palikite jas šutintis. Dažniausiai dar po 15 minučių balanda jau būna galutinai paruošta ir galima ją valgyti.

Šis unikalaus skonio grūdas, kaip ir ryžiai, labai puikiai dera beveik prie visko. Tiek prie mėsos, tiek žuvies, galiausiai, daržovių. Jeigu norite numesto svorio – tokiu atveju vartokite su daržovėmis, kurios taip pat yra garintos, be jokių papildomų riebalų. Pačios balandos turi užtektinai naudingųjų riebalų, papildomai – nebereikia.  Balandą su daržovėmis siūlome gardinti įvairiausiomis sėklomis bei natūraliais prieskoniais, ypač žolelėmis. Bus ne tik labai skanu, tačiau ir sveika. Žinoma, metantys svorį taip pat turėtų nepamiršti ir judėti.

  • Salotos su bolivine balanda. Į įprastas salotas, kurios Jums labiausiai patinka, įdėkite bolivinės balandos, kuris nustebins skonio deriniu.
  • Sriuba su bolivine balanda. Apvirtas kruopas pagardinkite daržovėmis bei ekologišku sultiniu. Geriausia – vegetarišku.
  • Pusryčių košė. Pats svarbiausias dienos patiekalas – pusryčiai, kurie turėtų būti kuo sveikesni. Puikiai tiks bolivine balanda, kuri gardinta riešutais bei džiovintais vaisiais. Gausite tikrai labai daug energijos.
  • Daiginimas. Daiginti reikia lygiai taip pat kaip ir visus kitus grūdus. Paprasčiausiai užmerkite į vandenį ir laukite, kol leis mažus žalius daugelius. Kai jie paaugs per kelis milimetrus galima valgyti.
  • Miltai. Galima įsigyti ne tik kruopas, tačiau ir miltus, kurie labai rekomenduojami kepiniams naudoti.

Bolivinė balanda – puikus maistas, kuris turėtų būti įtraukiamas į Jūsų kasdieninę mitybą. Suderinus su kitais maisto produktais kaip chia seklos pavyks gauti maksimalią naudą. Tai reiškia, kad pagerės Jūsų sveikata, atsiras daugiau jėgų, tad tai puikus pasirinkimas sportuojantiems. Kadangi balanda soti ir nekaloringa – jos galite valgyti tiek, kiek norite, o rezultatais nustebins jau po poros dienų!